Nasz kolejny przepis to lody z gumą mastyksową Chios, letnie orzeźwienie o niezwykłym smaku.
Uwielbiasz lody i próbowanie różnych smaków? W takim razie spróbuj lodów z mastyksem. Prawdopodobnie nie można ich kupić w lokalnym sklepie (chyba że mieszkasz na greckiej wyspie Chios), więc mamy dla Ciebie przepis.
Co będzie potrzebne i gdzie kupić mastyks?
Kup niezbędne składniki w lokalnym sklepie i kup mastyks w naszym sklepie internetowym. Małe kryształki mastyksu są idealne do przepisów.
Nasza rada:
Zawsze umieszczaj kryształy mastyksu w zamrażarce na 30 minut przed ich pokruszeniem. Po tym czasie kruszenie jest znacznie łatwiejsze!
Składniki:
- 1/2 łyżeczki kryształków gumy mastyksowej
 - 1/2 szklanki cukru (najlepiej waniliowego)
 - 1 szklanka bitej śmietany: 30%
 - 1 szklanka mleka
 - 4 żółtka
 - 1 łyżka stołowa likieru mastyksowego
 
Sposób przygotowania:
- Rozgnieść gumę mastyksową Chios i cukier w moździerzu.
 - W rondelku zagotować mleko z cukrem i gumą mastyksową. Gotować przez około 5 minut.
 - Zmniejszyć ogień do niskiego.
 - Ubić żółtka na pianę i wmieszać do śmietany razem z likierem mastyksowym.
 - Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
 - Jeśli mieszanina nie jest całkiem gładka, przecedź ją przez drobne sito.
 - Umieścić mieszaninę w lodówce do schłodzenia.
 - Zamrozić w schłodzonym pojemniku lub w zamrażarce.
 
Podawanie
Podawać zawsze prosto z zamrażarki. Można podawać z ulubionymi owocami.

