Mastyks Chios

Chios Mastyks jest żywicą drzewa pistacji kleistej (Pistacia lentiscus, po grecku „schinos”) uzyskaną na wyspie Chios. Podczas gdy rzeka rośnie dziko na dużym obszarze całego Morza Śródziemnego, południowe Chios jest jedynym miejscem, w którym jest systematycznie uprawiana i gdzie wytwarza skuteczny mastyk.

Mastyk, kropla żywicy z soczewicy

Chios Masticha (Μαστιχα Χιου) to bez przesady fenomenalna substancja o szerokim zastosowaniu w farmacji, produkcji żywności i kosmetykach. Historia mastyksu to wciągająca opowieść o historii, farmakologii, a nawet marketingu. Według obecnych ustaleń Masticha zawiera ponad 100 substancji, a jak dotąd około 80 z nich się udało.

Co to jest mastyks?

Mastyk to żywica celowo pozyskiwana z drzewa pistacji kleistej w południowej części wyspy Chios. Jest to bardzo aromatyczna i charakterystyczna dojrzała żywica, która powstaje poprzez kapanie ze sztucznie utworzonych wycięć pnia rzeki.

Mastyk zebrany z pnia, gałęzi i obszaru pod drzewem, po posortowaniu i oczyszczeniu, jest stosowany w oryginalnej postaci kryształów żywicy – łez i jako surowiec do dalszego przetwarzania.

Masticha, Chios

jest również mastyk…

  1. To żywica lentish.
  2. Ma unikalny bogaty skład.
  3. To się nazywa superfood.
  4. Ma wiele zastosowań w farmacji, przemyśle spożywczym, między innymi w układzie pokarmowym i jamie ustnej.
  5. Uzyskuje się go tylko na południu wyspy Chios w obszarze wiosek mastyksowych.

Nazwa „mastyks” jest często używana do żucia gumy, likierów, suplementów diety lub słodyczy. W takich przypadkach jest to niedokładne oznaczenie produktów, które mają mastyks jako podstawowy surowiec.

Mastyks, mastika, mastix, lub mastic

Grecka nazwa chios masticha jest tłumaczona inaczej i oprócz polskiego słowa mastika lub mastyks stosuje się także mastic, mastiks lub mastik.

Jak powstaje mastyks

Mastyk jest jak żywiczny sok wydzielany z pnia i głównych gałęzi schina (Σχίνος to greckie imię drzewa mastyksu – Pistacja kleista). Produkcja ta jest sztucznie indukowana przez systematyczne cięcie kory za pomocą specjalnego narzędzia. Mastyk pojawia się w sekcjach w postaci łez i spływa kropelkami do obszaru pod drzewem.

Żywica odciekowa ma postać przezroczystej, miękkiej i lepkiej cieczy. Po 15-20 dniach zestala się w nieregularnych kształtach. Zestalone kryształy żywicy początkowo mają nieco gorzki smak, ale ta goryczka wkrótce ustępuje. Dojrzały mastyk charakteryzuje się silnie drzewno-owocowym aromatem i słodkim smakiem, którego nie można nie pomylić.

Stopień twardości mastyksu zależy od temperatury otoczenia, czasu, po którym dojrzewa i wielkości cięcia. Gładki przepływ żywicy powoduje duże, stosunkowo miękkie łzy mastyksu, podczas gdy przerywany przepływ prowadzi do małych, ale twardszych łez mastyksu.

Mastyk, liść

Odkryj mastyks

Nabywanie mastyksu na wyspie Chios ewoluowało przez co najmniej dwa tysiące lat, o czym świadczą zapisy starożytnych botaników i historyków. Jednak nie możemy przypisać odkrycia mastyksu Chios konkretnej osobowości, ani też nie możemy go dokładnie datować. Pierwsze znaczące wzmianki o mastyksie znajdują się w pracach Dioscorida i Galén.

Historia mastyksu jest bardzo bogata i opowiada o bogactwie kupców mastyksu i cierpieniach mieszkańców Chiu. W dzisiejszych czasach mastyks został odkryty przez Janowian, którzy organizowali produkcję w wioskach chronionych przed najeźdźcami przez genialną architekturę obronną i wprowadzili mastyks jako ważny towar ówczesnego handlu światowego. Jednym z ważnych kupców mastyksu w tym czasie był Kryštof Kolumbus.

Genueńska organizacja produkcji w monopolu, zasady uprawy drzew mastyksowych oraz proces zbierania i przetwarzania mastyksu zostały przejęte przez tureckich sułtanów i, do pewnego stopnia, obecną organizację hodowców mastyksu. Tradycyjna organiczna forma uprawy mastyksu była niezmienna od kilku stuleci.

Efekty mastyksu

W czasach starożytnych Chios Masticha był ceniony zarówno ze względu na charakterystyczny smak, jak i właściwości terapeutyczne. Dokumenty pokazują, że była to pierwsza naturalna guma do żucia w starożytnym świecie, która była używana do mycia zębów i odświeżania oddechu. Jest również stosowany w kosmetykach do oczyszczania twarzy i ciała. Chios Masticha uczestniczył w wielu preparatach farmaceutycznych jako składnik aktywny.

Obecnie dużą wagę przywiązuje się do badań społeczności naukowej nad efektami mastyksu. Z punktu widzenia konsumenta ma to jednak stosunkowo niewielki wpływ. W odniesieniu do przepisów dotyczących ochrony konsumentów Chios mastic można kojarzyć tylko z roszczeniami:

Chios Mastyks przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu żołądkowo-jelitowego.

Chios Mastyks przyczynia się do higieny jamy ustnej.

Informacje na temat badań naukowych, artykułów z czasopism fachowych i publikacji są dostępne dla partnerów biznesowych, nie można ich przekazywać opinii publicznej w związku z przepisami dotyczącymi ochrony konsumentów.

Mastyks, kryształy surowej żywicy

Zastosowanie mastyksu

Oryginalnym i tradycyjnym zastosowaniem mastyksu jest żucie kawałków dla pachnącego oddechu i dobrego trawienia. Możesz cieszyć się specjalnym drzewno-owocowym smakiem nawet dziś. Surowy mastyk jest sprzedawany w różnych rozmiarach łez, ale zawsze w jednym smaku – oryginalny mastyk.

Jednym z pierwszych znanych zastosowań mastyksu jest również nakładanie zmiażdżonego proszku na rany bezpośrednio lub jako część opatrunków. Jest to podstawa dzisiejszego stosowania mastyksu i olejku mastyksowego w kosmetykach. Istnieje wielu producentów kosmetyków mastyksowych do pielęgnacji skóry i włosów.

Podobnie stosowanie mastyksu jest tradycyjne w ramach pielęgnacji jamy ustnej i zębów. Żucie samego mastyksu przypisywano efektowi wybielania zębów i działaniu przeciwbakteryjnemu w jamie ustnej, co w połączeniu z efektem trawienia przyczyniło się do pachnącego oddechu. Obecnie do pielęgnacji jamy ustnej dostępne są mastyksowe pasty do zębów i płyny do płukania ust zawierające olej mastyksowy.

Mastyk jest głównym składnikiem żywności lub napojów, które często nazywają siebie. Jest to typowe dla likierów, herbatników i innych wyrobów cukierniczych.

Druga połowa XX wieku przyniosła najbardziej znany obecnie produkt z mastyksem – gumę do żucia ELMA, która zawiera w nazwie nazwę „mastyk”. ELMA to skrót od elliniki masticha (mastyk grecki).

Współczesne czasy przyniosły również suplementy diety z mastyksem zaprojektowane w odniesieniu do innych składników dla zdrowego trawienia, stabilnego poziomu cholesterolu, odporności … Większość tych produktów zawiera pewną część proszku mastyksu w kapsułce. Celem jest dostanie się mastyksu do układu pokarmowego. Najbardziej cenione są kapsułki mastyksowe zawierające czysty mastyks bez składników. Czysta żywica mastyksowa jest najbardziej skuteczna, ale jednocześnie bardzo wymagająca. Oprócz tych czystych najlepszych produktów na rynku dostępne są również suplementy, w których mastyks jest mieszany ze środkami przeciwzbrylającymi.

Mastika spływa w dół tułowia

Chios mastyk, niepowtarzalność

Naturalny surowiec ze stosunkowo bardzo małej miejscowości nie ma zwykle właściwości nieporównywalnych z pozornie podobnym produktem uzyskanym zaledwie kilkadziesiąt kilometrów. Człowiekowi udało się hodować banany i cytrusy w strefie umiarkowanej, z powodzeniem rozprzestrzeniając ziemniaki i kukurydzę na całym świecie itp. Dlaczego więc żywica mastyksowa z południowego Chiu nie może rozprzestrzeniać się w innych miejscowościach, nawet w północnej części wyspy?

Wyjątkowość mastyksu uzyskanego w południowym Chiu opiera się na trzech czynnikach. Te „tajemnice” wynikają ze specyfiki obszaru południowego Chiu, umiejętności hodowców i długiej tradycji.

Klimat, sekretny numer 1

Pierwszym powodem jest szczególny mikroklimat regionu Mastichochoria. Wyspa Chios jest długa i wąska, z wysokimi zalesionymi górami na północy. To one zatrzymują wilgoć i tłumią wiatry północne, dzięki czemu południowa, pagórkowata część zyskuje charakterystyczny klimat, łagodny w zimie i bardzo suchy w lecie. Gorące i suche lata w Mastichochorii pozwalają na wyschnięcie mastyksu. Jest to główna zaleta, ponieważ żywica z lentyszku ma tendencję do niszczenia, jeśli stanie się mokra przed dojrzewaniem..

Uprawa, tajny numer 2

Drugi sekret to eugenika – długoterminowa hodowla drzew mastyksowych. W czasach starożytnych kultywujący na Chiu wybrali głośniki Lentish, które wyprodukowały największą ilość żywicy w najlepszej jakości. Rozmnożono je i opracowano, aby stworzyć rozległe nowe gaje o cechach drzew matecznych. W ciągu stuleci hodowla zaowocowała nowym gatunkiem botanicznym – odmianą Chios z Lentish – Pistacia lentiscus var. Chia To drzewo mastyksu charakteryzuje się wysoką produkcją żywicy.

Marketing, tajny numer 3

Trzecią tajemnicą sukcesu mastyksu jest dobre zarządzanie produkcją, które położyli starożytni Chianie. Usystematyzowali uprawę mastyksu i produkcję mastyksu, ustandaryzowali produkt i stworzyli dla niego rynek.

Połączenie tych trzech czynników – mikroklimatu obszaru, hodowli roślin i geniuszu marketingowego – stworzyło warunki do pojawienia się zjawiska mastyksu, jakie znamy dzisiaj. Gdyby jednego z tych trzech zaginęło, nie mówilibyśmy dzisiaj o mastyksie Chios.

Ze względu na dokładność należy dodać, że niektórzy eksperci wymieniają również czynnik nr 4 – skład gleby w południowym Chiu, na który silny wpływ ma starożytna aktywność wulkaniczna.

Mastyks - łza żywicy

Dlaczego nazywamy „mastyksem”?

Mówi się, że słowo mastyk opiera się na greckim czasowniku „żucie”. Mastyks nazywamy po polsku.

Angielska nazwa to mastic, a nazwa mastix pochodząca z łaciny jest używana w języku niemieckim.

Nazwa mastiha jest używana w języku greckim na całym świecie i opiera się na braku „ch” w języku angielskim.

Masticha dokładnie odpowiada oryginalnej wymowie greckiego μαστίχα. W niektórych językach słowiańskich słowo mastika lub mastik jest używane w przypadku mastyksu.

Chios Masticha jest znakiem towarowym ChNP.