Greccy kucharze od dawna używają oliwy z oliwek do aromatyzowania różnych potraw. Oliwa z oliwek aromatyzowana mastyksem z Chios ma delikatny smak i szeroki zakres zastosowań w przygotowywaniu potraw.
Oliwa z oliwek aromatyzowana gumą mastyksową
Jest ona jednak używana inaczej niż olejek z gumy mastyksowej (użyjemy go w kilku kolejnych przepisach). Olejek z gumy mastyksowej to silny olejek eteryczny, który stosuje się w bardzo małych ilościach.
Składniki:
- 1 łyżka stołowa kryształków gumy mastyksowej Chios
 - 250 ml greckiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
 
Jak to zrobić:
- Podgrzać 80 ml (około 3/4 szklanki) oliwy z oliwek i łezki gumy mastyksowej Chios na średnim ogniu (na nieprzywierającej patelni).
 - Przelać do butelki, ostudzić i dodać pozostałą oliwę z oliwek.
 - Użyć natychmiast lub przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
 - Wstrząsnąć przed użyciem.
 

