Przepisy i gotowanie z mastyksem: Gotuj jak Grek!

Spośród wszystkich egzotycznych aromatycznych przypraw na świecie, nie ma nic lepszego niż mastyks z Chios, żywica-łza kapiąca z drzewa Pistacia lentiscus. W czasie zbiorów mastyks kapie z pnia i gałęzi, a następnie jest zbierany, sortowany, oczyszczany i eksportowany na cały świat.

Krótkie słowo tytułem wstępu: Guma mastyksowa

Mastyks Chios (guma) jest znany większości świata jako guma do żucia, unikalny produkt ChNP, którego ojczyzną jest tylko grecka wyspa Chios we wschodniej części Morza Egejskiego.

Od starożytności mastyks był znany ze swoich właściwości leczniczych, a także oczywiście jako przyprawa, która była używana od setek lat, ale znalazła również zastosowanie we współczesnej kuchni.

W tradycyjnej kuchni greckiej mastyks stanowi subtelną, tajemniczą przyprawę do ciast, kremowych deserów, puddingów i lodów. Przez bardzo długi czas był również używany do aromatyzowania destylowanych napojów alkoholowych.

We współczesnej kuchni greckiej jest to składnik, który w dużym stopniu zawładnął wyobraźnią szefów kuchni, zwłaszcza jako dodatek do potraw:

  • sosy pomidorowe
  • ryby
  • drób, jagnięcina i wieprzowina

Smak mastyksu jest wyraźny w sosach winnych w połączeniu z czekoladą, cytryną, innymi owocami cytrusowymi, jagodami itp.

Mastyks nadaje się jako aromat, który jest niezwykle wszechstronny, niezwykły i egzotyczny.

Przepisy wymagają różnych mastyksów

Mastyks z Chios jest sprzedawany w wielu różnych formach. Jeśli chcesz używać go jako przyprawy, prawdopodobnie najlepiej kupić kryształy, które zachowują swój smak jak wszystkie inne przyprawy, i zmielić je w razie potrzeby.

Mastyks w proszku

Mastyks można również kupić już rozdrobniony na drobny proszek, który można świeżo zmielić w równych ilościach. Produkt ten jest zwykle mieszany z dekstryną słodową (w kombinacji 60% mastyksu – 40% dekstryny słodowej). Ta kombinacja jest odpowiednia do pieczenia.

Proszek mastyksowy, zarówno świeżo zmielony, jak i produkowany komercyjnie, musi być używany ostrożnie, ponieważ ma bardzo silny smak.

Olejek eteryczny z mastyksu

Istnieje również olejek eteryczny z mastyksu, który jest niezwykle skuteczny. Wystarczy kilka kropel, aby nadać aromat potrawom i napojom.

Woda mastyksowa

Istnieje również destylowana woda mastyksowa, która jest podobna do wody różanej i wody z kwiatów pomarańczy. Ale ma znacznie łagodniejszy smak niż całe kryształy, proszek lub olejek eteryczny.

Destylaty o smaku mastyksu

Inną opcją są destylaty o smaku mastyksu, które mogą być wykorzystywane do gotowania i pieczenia, a także do produkcji innych napojów alkoholowych.

Lista przepisów z mastyksem

  1. Smoothie z mastyksem
  2. Lody z gumą mastyksową Chios
  3. Oliwa z oliwek aromatyzowana gumą mastyksową Chios
Przepisy i gotowanie z mastyksem: Gotuj jak Grek!